Võtame aasta kokku!

posted in: Uudised | 0

Head Coop Hiiumaa sõbrad ja jälgijad, ühistu liikmed ja kliendid, töölispere ning koostööpartnerid!

Möödunud aastasse on mahtunud palju väljakutseid ning hulgaliselt kordaminekuid. Toome alljärgnevalt teieni põgusa kokkuvõtte tegemistest, mis jäävad ilmestama Coop Hiiumaa toimetusi aastal 2021.

Lõppeva aasta kõige suurema väljakutsena, kõige tempokama tegemisena ning lõpuks kõige vingema tulemusena läheb ajalukku Käina Coop Konsum Ehituskeskuse valmimine. Viie aasta jooksul kaaluti erinevate asukohtade plusse ja miinuseid ning lõpuks parimasse võimalikku asukohta jõudes püstitati kaubanduskeskus kõigest poole aastaga. Täname südamest erinevaid osapooli sujuva koostöö eest!

17. juunil pidulikult avatud Coop Hiiumaa suurima kaubanduskeskuse pindala on 2434 m2 ning lisaks Coop Konsum Ehituskeskuse kaubavalikule leiavad kliendid hoonest ka jahi- ning kalandustarbeid müüva Küti Äri, kohvik-lillepoe Jorjeni, Käina ilusalongi, Apotheka apteegi ja Swedbanki sularahaautomaadi. Keskuse parkla serva on rajatud elektriautode laadimispunkt, ära saab anda pandiga tagatud taarat ning pakke saab saata ja välja võta nii Omniva, Smartposti kui DPD pakiautomaatidest. 

Esimese poolaasta tulemuste põhjal võib julgelt öelda, et Hiiumaa Tarbijate Ühistu suurinvesteering on tabanud naelapead, sest uus kauplus on klientide poolt väga hästi vastu võetud ning varasemalt Lõuna-Hiiumaal puudunud ehitus- ja aiakaupade kohapealne valik ja tellimisvõimalus on oluliseks abiliseks nii professionaalsetele kui hobiehitajatele ning rohenäppudele.

Nagu kõikides Coop Hiiumaa kauplustes, on ka Käina kaupluses suur müügiala Hiiumaa väiketootjate toodangule ning väljapanekud Hiiumaa Köök ja Pagar pagari-, kondiitri- ja kulinaariatoodetele.

Keskuse tegevust juhib pikaaegse rahvusvahelise kaubanduskogemusega Tauno Sööl, kellel abiks asejuhataja Sirje Kuik ning ehitusosakonna juhataja Kairit Kiin. Keskuses töötab aastaringselt 40 hiidlast, kellele suvisel perioodil lisandub hulk hooajatöölisi. 

Käina Coop Konsum Ehituskeskus. Foto: Argo Nurs

Jaanuari keskel avasime Kõrgessaare kaupluse juures kütuse automaattankla, mis valmis koostöös AS Jetoili ning Kõrgessaare osavallaga. Tankla on avatud ööpäevaringselt ning pakub klientidele nii diiselkütust kui bensiini ja on Hiiumaal ainus omalaadne, sest lihtsa ümberseadistamisega on tanklast võimalik kütust saada ka pikemaajalise elektrikatkestuse korral.

Tankla rajamise eest tunnustati Hiiumaa Tarbijate Ühistut, AS Jetoili ning Kõrgessaare osavalda Hiiumaa Ettevõtluspäeval tiitliga „Kogukonna tegija 2020”.

Kõrgessaare tankla

Märtsis tehti teatavaks Coop Eesti ketti kuuluvate kaupluste müügivõistluse tulemused ning 2020. aasta tulemuste põhjal kuulutati enam kui saja Konsumi hulgast kategooria parimaks Tormi Konsum. 

Iga-aastaselt korraldatava müügivõistluse eesmärgiks on selgitada parimad toidu- ja esmatarbekaupu müüvad kauplused. Parima kaupluse tiitel omistatakse kauplusele, mis vastab mitmetele kriteeriumitele ning mõõdetavatele parameetritele, muuhulgas näiteks ostude arvu ja keskmise ostu kasv, Säästukaardi kasutamise osakaal, Nutikassa ostude osakaal jne.

Igal aastal korraldab Coop Akadeemia ühistute töötajatele erinevaid koolitusi, et klienditeeninduse taset ühtlaselt kõrgel hoida. Koolitustsükli lõppedes tuleb klienditeenindajatel lahendada erinevaid igapäevatöös ette tulevaid situatsioone ning vastavalt ülesande lahenduskäigule ja tulemile tekib pingerida, mille alusel valitakse nii kaupluse- kui ühistupõhiselt parimaid töötajaid. 

Lisaks koolitusel omandatule mängib parimate töötajate valikul rolli klientide, kaupluse juhtkonna kui kolleegide hinnang. 

Parima Konsumi tiitlit kandva autahvli annab parimaks tunnistatud Tormi Konsumi juhataja Merit Saviojale üle Coop Eesti Keskühistu juht Alo Ivask.

2021. aasta Coop Hiiumaa kaupluste parimad teenindajad:

Hiiu Konsum: Katrin Tulvik

Hiiumaa Kaubamaja: Ülle Kullaste

Tormi Konsum: Liina Laupä

Käina Konsum: Monika Elmi

Emmaste kauplus: Heidi Põder

Kõrgessaare kauplus: Anneli Rehepap

Suuremõisa kauplus: Kaidi Tara

Nurste kauplus: Tiiu Ala

Coop Hiiumaa parim teenindaja 2021: Anneli Rehepap


Parimate teenindajate autasustamine. Foto: Erlend Štaub

Sügiskaamosesse saime tuua rõõmu traditsioonilise sügislaada korraldamisega uuel Kärdla keskväljakul. Hiiumaa turismihooaega pikendava Vananaistesuve raames oli laadal pea kolmkümmend erinevat müüjat nii Hiiumaalt kui Mandri-Eestist pakkumas nii sügisande, toidu- ja joogipoolist, hooajakaupu kui käsitööd. Ehedaid võiduemotsioone pakkus laadaloterii ning rikkaliku seenenäitusega üllatas Palade loodushariduskeskus. Kultuuriprogrammiga hoidsid meeleolu seeniortantsijad, lapsi kutsus külla Kärdla nukuteater.


Hiidlaste sügislaat 2021 Kärdla keskväljakul

Igal aastal investeerib Hiiumaa Tarbijate Ühistu nii hoonetesse, ruumidesse kui seadmetesse, mida kliendid koheselt näevad, kuid palju toimub ka sõna otseses mõttes tagatubades, kuhu kliendid üldjuhul ei satu. 

Seetõttu ongi paslik välja tuua selle aasta olulisemad investeeringud erinevate piirkondade kauplustesse, mis esmapilgul ehk kliendivaates tähelepanuta jäänud:

– Tormi Konsumi piimatoodete jahekambri ehitus ja uus soojatoidulett;

– Hiiumaa Kaubamaja puhke-, lao- ja kontoriruumide remont;

– Kõrgessaare kaupluse lisalaoruumi ehitamine;

– Emmaste kaupluse lisalaoruumi ehitamine;

– Nurste kaupluse kontoriruumide remont ja lisalaopinna ehitamine;

– Suuremõisa kaupluse laoruumide remont ning panditaara vastuvõturuumi ehitus.

Emmaste kaupluse 2021. aastal rajatud lisalaopind

Hiiumaa Tarbijate Ühistu prioriteetide hulka kuuluvad Hiiumaa laste-, noorte-, spordi- ja kultuurivaldkonna toetamine: Hiiumaa Orienteerujate Klubi, Hiiumaa Jalgpalliklubi, jahtklubi Dago ja paljud teised. Tänavu lisandusid nimekirja mitmeaastane koostöölepe uhiuue Hiiumaa Spordikeskusega ning toetus Hiiumaalt pärit ja sel hooajal Avis Utilitas Rapla meeskonnas pallivale profikorvpallur Martin Paasojale. Samuti sai tänavu alguse koostöö Aerobike meeskonna liikmetega, kes juba aastaid korraldanud üha populaarsemat Hiiumaa rattanädalavahetust. 

Martin Paasoja vastvalminud Hiiumaa Spordikeskuses november 2021

Hiiumaa Kaubamaja võib lahkesti nimetada ka loomekeskuseks, sest igal aastal on kaubamaja trepikojas eripalgelised õpilastööde kunstinäitused ning erinevatel tähtpäevadel on võimalik osaleda töötubades. Aprillis pani Kärdla Põhikooli õpilane Merild Õunapuu üles fotonäituse „Kaksteist vähemtuntud paika Hiiumaal”, mis oli mitmekuulise loovtöö projekti lõpptulemiks ning tutvustas fotokaamerasse püütud kaadrite kaudu põnevaid paiku üle saare. Aastatepikkune koostöö kunstiõpetaja Sulev Loopaluga suudab igal aastal üllatada erinäoliste näitustega. 


Õpilastööde näitus Hiiumaa Kaubamaja trepikojas

Pühendunud töö ja vile taustal ei unusta me ära ka enda asendamatuid töötajaid, kellele korraldame tänutäheks erinevaid väljasõite ning koosolemisi. Nii sai sel aastal peetud hooajalõpupidu Sõru paadikuuris, kus lisaks toredale koosolemisele mängiti trumme ja kuulati bändi nimega Reminders.

Meie töötajate lapsed tähistasid tänavu Jõule Soera Talumuuseumis, saades osa Metsapere jõuludest. Matkati imeilusal metsarajal ja viidi metsloomadele söögipoolist, grilliti puutokkide otsas saia ja viinereid ning vahetati luuletuste vastu kingitusi.

Coop Hiiumaa töötajate laste pidu Soera Talumuuseumis

Detsembri alguses toimus juhtkonna väljasõit Laitse Lossi, kus toimus glamuurne Mõrvamüsteeriumi õhtusöök.

Kaks päeva enne jõululaupäeva võeti ette traditsiooniline jõuluring, kus eesotsas meie oma Jõuluvana väga kaasaegse vilede ja vilkuritega saaniga. Läbi sai käidud kõik 7 Coop Hiiumaa kauplust, head sõbrad ning koostööpartnerid.


Coop Eesti on 100 protsenti eestimaine ja koosneb 19 piirkondlikust tarbijaühistust, millel üle Eesti kokku ca 70 000 klientomanikku. 

Piirkondlike ühistute moodustamise kuldaeg oli eelmise sajandi alguses, mil kohalikud inimesed ühendasid jõud ning tegid oma liikmetele kauplused, et kaupu ise tarnida ja müüa liikmetele mõistlikema hindadega kui võõrad kaupmehed. Nii klientomanike kui ka teiste klientide teenindamiseks on üldjuhul Eesti maapiirkondades Coop kas ainsaks või kindlasti üheks lähimaks esmatarbe- ja toidukaupade kaupluseks ning piirkondlik ühistu on kogukonda toetamas ka igal muul moel.

Hiiumaa Tarbijate Ühistul on kauplused Kõrgessaares, Nurstes, Emmastes ja Suuremõisas, kaks Konsumit ning Hiiumaa Kaubamaja Kärdlas, Konsum Ehituskeskus Käinas ning e-pood, mis toimetab tellimused koju kätte kolmel päeval nädalas.

Ühistu annab koos tütarettevõttega Hiiumaa Köök ja Pagar moodustava konsortsiumiga aastaringselt tööd 152 inimesele. 

2021. aasta lõppedes on Hiiumaa Tarbijate Ühistul 1085 klientomanikku. Oma liikmetele arvestame lisaboonust ja kõik liikmed said kingituseks Coop Hiiumaa juubelikalendri ning Hiiumaa Kaubamaja sooduskupongi. Liikmeks saab astuda lähimas Coop Hiiumaa kaupluses või Hiiumaa Tarbijate Ühistu kodulehel (www.hiiumaa.coop.ee)

115 juubeliaastaks valminud Coop Hiiumaa Kalender


Hiiumaa Tarbijate Ühistu juhtkond aastal 2021

Viime elu edasi Hiiumaal! ?

Hiiumaa Köök ja Pagar tegemistest loe lisaks www.hiiumaapagar.ee