Hiiumaa Tarbijate Ühistu tähistab sünnipäeva

posted in: Uudised | 0

09. mail täitub 114 aastat päevast, mil Kärdlas avati Hiiumaa esimene ühistuline kauplus, ning 19. mail tähistab 112. sünnipäeva kodusaare pagaritööstus.

Eelmise sajandi alguses tekitas Kärdla kalevivabriku tööliste hulgas suurt meelepaha, et asulas tegutsenud kaks erakauplust müüsid tarbekaupu äärmiselt kõrgete hindadega ning kuulnud, et mandril on mõned ühistud juba mitu aastat tegutsenud, hakkasid ärksamad mehed arutama kaubatarvitajate ühisuse loomise võimalusi ka Kärdlas.
Kuna tol perioodil kehtis koosolekute pidamise keeld, sai alguses ühistu loomise ideed arutada vaid omavahelistel jalutuskäikudel paarikaupa, pärast ka suuremates salkades. Hiljem võeti ühistu loomise teema üles vabriku haigekassa juhatuse koosolekutel ning kui mõte oli küps, läks kogu haigekassa juhatus selles asjas kalevivabriku juhataja Ungern-Sternbergi jutule.

Enam kui sajandi jooksul on väiksemaid ühistuid loodud üle kogu Hiiumaa. Algusaastatel oli Hiiumaal üheksa erinevat kaubandusühistut, mis majandasid 13 kauplust ning mille liikmeskonna moodustasid 2100 hiidlast. Aastate jooksul ühistute arv kasvas veelgi, kuid väikesed ühistud ei olnud tihti elujõulised, sest väikeste liikmete hulga puhul jäi ka ühistu kauba läbimüük väikeseks. Maailmasõjad, majanduslangus ning riigikordade muutused viisid selleni, et aastal 1957 tollased kooperatiivid ühinesid ning tänaseni tegutsetakse ühiselt Hiiumaa Tarbijate Ühistu nime all.

Kaheksakümnendatel oli ühistul üle saare enam kui 40 kauplust ja müügipunkti. Kuid üha nõrgenev rubla, üldine kaubanappus ning majanduslik ebastabiilsus pani pitseri ka Hiiumaa kaubandusele ning kümne aasta jooksul vähenes kaupluste hulk pea poole võrra.

Tänaseks tegutseb Hiiumaa Tarbijate Ühistu juhtimisel üle saare kaheksa kauplust – neli Coop väikekauplust, kolm Coop Konsumit ning Coop Hiiumaa e-pood. Viimase kümnendi suurim investeering tehakse tänavu suvel valmiva Käina kaubanduskeskuse püstitamisse, mis toob hiidlasteni esmakordselt lisaks Coop Konsumile ka Coop Ehituskeskuse kaubavaliku.

Hiiumaa Tarbijate Ühistu liikmeskonna moodustavad enam kui tuhat liiget ning liikmete hulk on iga-aastaselt tõusmas. Ühistu liikmelisus annab liikmele võimaluse kaasa rääkida ühistu arengutes ning saada osa vaid liikmetele suunatud pakkumistest ja ühistu liikme lisaostuboonusest.



19. mail 1909 alustas endises Mähle poes tegevust ühisuse pagariäri ja leivatööstus, mis hakkasid edukalt tööle ning tõrjusid oma tegutsemisaladel eraettevõtjad kõrvale. Esimeste toodetena küpsetati rukkileiba ja sepikut. Peale kaht maailmasõda ja erinevaid riigikordasid tegutseb pagaritööstus tänaseni ja ettevõte kannab auväärset Hiiumaa Köök ja Pagar nime. 

Foto. Kärdla Tarvitajate Ühisuse kaupluse sisevaade
(HKM Fp 2432:2 F 11318)
Kärdla Tarvitajate Ühisuse hoone 25. juubeliaastal
(HKM Fp 639:117 F 1055)
Kärdla Tarbijate Kooperatiivi naisringi vekkimiskursused Õunapuu, Mahta õues
(HKM Fp 639:125 F 1063)
Foto. Kärdlasse ehitatav tarbijate kooperatiivi hoone. Töödejuhataja O. Siht (vasakul) ja puusepp G. Kimber. 1953. Foto V. Gorbunov. (HM F 143:68 Ff);