ETK MUUTUS COOPIKS

posted in: Uudised | 0

Ligi sajand tegutsenud ETK kannab nüüd nime Coop Eesti. Tegemist on pikalt kaalutletud jõulise sammuga tulevikku.

Uue logo paigaldamine
Uue logo paigaldamine

Coop on rahvusvaheline tarbijateühistute võrgustik, mille liige on ETK olnud alates 2005. aastast. Nüüd, pärast kümneaastast koostööd ühtlustame ka oma ärilise kaubamärgi. Muutudes nõnda ühtsemaks sisemiselt ning paremini mõistetavaks meie rahvusvahelistele koostööpartneritele. Tarbijate ühistud, mis hakkavad kandma Coopi märki, jäävad juriidiliselt tegustema oma seniste nimede, põhikirjade ning rekvisiitidega. Oleme jätkuvalt Eesti kapitalil tegutsevad ning eestimaalasi ja meie külalisi teenindavad ettevõtted.

Coop on lühend sõnast cooperative, mille eestikeeskes vasteks on sõna kooperatiiv. Seega hääldame me ka oma uue kaubamärgi nime k-ga ehk koop.

Ajalooliste erisuste tõttu olid ETK ühistud logode ja visuaalse identiteediga väga erinevad. Nüüd on kõikidel ühistutel sarnase kujundusega logod ning ühine katusbärand, mille all tuuaks välja kohalik nimi. Nii muutub ka Hiiumaa Tarbijate Ühistu logo Coop Hiiumaaks. Samas esialgu tegutseb ühistu juriidilise isikuna edasi endise nime ning rekvisiitidega.

Coop´ina soovime olla rohkem rahvusvahelises koostöös. See teeb meid tugevamaks läbirääkimistel rahvusvaheliste suurkorporatsioonidega. Aga samuti ka kohalike suurtootjatega ja maaletoojatega. Mis omakorda annab võimaluse pakkuda tarbijatele senisega võrreldes mitmekesisemat kaubavalikut.

Suhtleme edaspidi rohkem globaalselt, ent kaupleme jätkuvalt lokaalselt. Kui selle tulemusena hakkavad näiteks mõne rahvusvahelise suurettevõtte tooted maksma kohalikus AjaO kaupluses vähem, võidavad antud koostööst kõik.

Coop Eesti kuulub Euro Coop´i, mis ühendab 4500 ühistut, 450 tuhat töötjat, 36 tuhat müügipunkti ja üle 30 miljoni kliendi. EuroCoop tegutseb 20 riigis, olles Euroopa suurim ühistute võrgustik, millesse liitunute aastane koondkäive oli möödunud aastal 76 miljardit eurot. Seda on ligi 9 korda rohkem kui on 2015. aasta Eesti riigieelarve kogumaht.

Hiiumaa Tarbijate Ühistul on olnud pikaajalised ning tugevad traditsioonid. Hiiumaal sai ühiskaubanduslik tegevus alguse möödunud sajandi lõpul, kui Kärdla Kalevivabriku tööliste initsiatiivil moodustati Kärdla Kaubatarvitajate Ühing. Ühing avas tollases pritsimajas oma esimese kaupluse uksed 9. mail 1907. aastal. Seda kuupäeva loemegi Hiiumaa Tarbijate Ühistu sünnipäevaks. Kokku tegutseb täna Coop Hiiumaa omandis 7 poodi ning tütarettevõtte HTÜ Tootmine OÜ.

Coop Hiiumaa klientomanikke ehk ühistute liikmeid on 2015. aasta novembri seisuga 928 ja me toimetame jätkuvalt kõikse-kõikse eestimaisemate ning kokkuhoidvamate kaupluste arengu nimel.

Kaja Antons
Coop Hiiumaa juhatuse liige