🥁 Coop Hiiumaa avas täna, 22. mail 2024 uue kaupluse Kõpus

posted in: Uudised | 0
On juba ammu teada tõde, et hiidlased on ühtpidi kanged, kuid samas oma kogukonnas kokku hoidvad. “Koostöös kohaliku kogukonnaga saame täna avada siin maailmaveerel, metsade vahel, Kõpu tuletorni vahetus läheduses Kõpu suvepoe” ütles avamiskõnes Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons.
Mõtet sellest, et ka Kõpu poolsaarel võiks olla kauplus, on veeretatud juba mõnda aega. “Seda ideed, et siin piirkonnas taas oma kauplus avada, on meieni jõudnud nii läbi endise maavanema Riho Rahuoja, pikaaegse Coop Hiiumaa juhataja Agu Kohari kui ka kohaliku osavalla eestvedajate poolt.” lisas Antons.
Kõpu poolsaar on viimase 10 aastaga arenenud jõudsalt – on ehitatud palju uusi kodusid, avatud on lasteaed-koolimaja, Kalana sadam, uusi majutuskohti ja kohvikuid jne. Viimaste aastate arendused piirkonnas on andnud ka julgust ja soovi Kõpus uuesti kauplus avada.
Kõpu suvepood on loodud koostöös kohaliku kogukonnaga. Ainulaadne hoone, kus täna asub Kõpu Suvepood ja Kõpu Rahvamaja, valmis 1910. aastal Eesti Apostlik-Õigeusu kiriku poolt. Tegemist on endise kirik-koolimajaga, millist Eestis teist ei ole.
Suur tänu Hiiu Lehe pikaaegsele peatoimetajale Harda Roosnale, kes veab eest Kõpu Piirkonna Arendusseltsi Valguskiir. Just piirkonna arendusseltsi eestvedamisel taotleti hoone jaoks Euroopa Fondidest toetust ning unarusse jäänud ainulaadse maja projekteerimine algas 2005 aastal. 2014 aastal saadi kasutusluba poolele hoonest, kus asuvad nüüd rahvamaja ruumid. Kiriku kasutusse jäänud lõunapoolne tiib jäi toona välja ehitamata. Need ruumid renoveeris 2024 aasta kevadel Hiiumaa Tarbijate Ühistu, sõlmides Eesti Apostliku-Õigeusu kirikuga kolme aastase rendilepingu kaupluse pidamiseks.
Kõpu suvepoe sortiment on hoolimata kaupluse väikesest pinnast lai. Suviseid külastajaid rõõmustab kindlasti Hiiumaa kohalike toodete väljapanek. Eriti hiiumaiseks muudab väikese suvepoe see, et pagari-, kondiitri- ja kulinaariatoodete sortimiendis on vaid Hiiumaa Köök ja Pagar tooted.
Siin samas, kohe poe kõrval, asub mõnus ja hubane külaseltsi loodud välilava koos kiikede ja liivakastiga. Siin on ruumi, kus olla ja nautida, kuulata linnulaulu ja võtta aeg maha. Jalutuskäigu kaugusel asub Hiiumaa tähtsaim maamärk – Kõpu tuletorn!
Suur aitäh 🙏 kõikidele, kes panustasid Kõpu suvepoe loomisel!
Aitäh ehitajatele Wattampex ja ERJ Teenused OÜ.
Suurimad tänud Coop Eesti Keskühistu, Coop Hiiumaa kontoritiim, Sirje Kuik ja Kõrgessaare kaupluse kollektiivile. Meie kaupluse trükised ja kleebised trükkis Recado Meedia OÜ. Aitäh Eesti Apostlik-Õigeusu kirik, kes andis kaupluse tarbeks Coop Hiiumaale rendile ruumid kaupluse pidamiseks. Aitäh Harda Roosna – Kõpu rahvamaja ja kogukonna hing ja elushoidja.
See oo meite Iiu saare köikse körgemal asuv pood.
Kohtumiseni Kõpu suvepoes! 👋
Oleme avatud iga päev 10-18.